Sprengel Museum Hannover

The existing museum represents a topographically and spatially extremely complex situation. One that is not easy to interpret either for the museum operation or its extension. Therefore, the project proposes a very simple volume as an extension that – in a similar size as the existing part – formulates its own relationship to the lake and the promenade: protruding into the trees, lightly floating, with a single main floor. It concludes and frames the existing part with its diagonally layered spaces.

more

The plan of the new exhibition wing at first forms a simple, classical enfilade with a soft and synoptic guided tour for visitors. This route gets its rhythm not only from its different room formats, but also from the fact that the rooms within the grid seem to “dance” a bit: they are slightly turned out of line and thus give each hall a certain independence, which is moreover emphasized by different ceiling heights. At the interfaces between the extremely strict outer cube and the rather eventful floor plan, small glazed loggias are placed that allow a view of the surroundings: small foyers that may be utilized as well.

These virtually dancing spaces are held together by a quiet and heavy concrete façade, whose formulation as bands of reliefs visualizes the events inside. Concrete as the façade material is treated much like a cut stone that is refined by creative interventions and manual processing. Thus, the material obtains, for instance, a noble, soft, almost velvety appearance by its dark colouring.

LOCATION: Hannover (D)

Competition: 2009

PROJECT: 2010-2015

CLIENT anD project management: Landeshauptstadt Hannover

 

MEILI & PETER ARCHITEKTEN AG

 

MEILI, PETER ARCHITEKTEN:

Marcel Meili, Markus Peter

Matthias Rühl, Elke Eichmann, Christof Weber;

Maike Basista, Sarah Escher, Lukas Eschmann, Elina Geibel, Patrycja Okuliar-Sowa, Anna Poullou, Mathias Wünsche

more

Construction management: BAL Bauplanungs- und Steuerungs GmbH, Berlin (D)

BEARING STRUCTURE PLANNING: Drewes + Speth, Hannover; Werner Sobeck, Stuttgart (D)

BUILDING PHYSICS: Müller-BBM, Berlin (D)

LIGHT PLANNING: Licht Kunst Licht AG, Bonn (D)

Façade design: AMP Fassadentechnik, Neuss (D)

ELECTRICAL AND SAFETY ENGINEERING: Rathenow BPS GmbH, Dresden (D)

Building technology: Inros Lackner AG, Rostock, Hannover (D)

LANDSCAPE ARCHITECTURE: Müller Illien Landschaftsarchitekten, Zurich

 

publications

«Geheimnisvolles Versprechen»
,

werk, bauen und wohnen, 10-2016

«Neue Kunst in neuen Räumen»
,

opus C, 4/2016

«Danza flotante»
,

Arquitectura Viva 183.4

«Hannover frönt dem stilvollen Autismus»
,

BAU MEISTER

«Betonrelief am Maschsee»
,

archithese schriftenreihe 03.-05.2016

«Fest und verschieblich»
,

TEC21 5-6

«Kabinett der Abstrakten»
,

TEC21 5-6

«Aus Liebe zur Vehemenz des Ausdrucks»
,

Deutsche BauZeitschrift 12/2015

«Erweiterung Sprengel Museum Hannover»
,

wa wettbewerbe aktuell 12/2015

«Sprengel in Hannover»
,

Bauwelt 43.2015

«DAS KUNSTMUSEUM, DAS SIE SICH ERTRÄUMTEN»
,

domus 016, November/Dezember 2015

«Dritter Bauabschnitt: Sprengel Museum, Hannover»
,

DBZ 10/15

Schwarzplan Hannover

Situation

ground plan second floor

cross section

longitudinal section

west façade

east façade

Spiral Stair at Calder-Saal

Loggia

Interior

construction site, July 2015

the foyer

construction site, July 2015

the dancing rooms

small glazed loggias allow a view of the surroundings