Rathausbr├╝cke, Zurich

The new construction replacing the Zurich Rathausbrücke or Town Hall Bridge is designed as a two-span, prestressed concrete slab bridge. A single support creates optimum conditions for the water flow so that the bed of the Limmat does not need to be lowered. The superstructure of the bridge essentially consists of a concrete slab that begins on the east side of the Limmat between the town hall and the main police station. After spanning the 13.60 m wide boundary field, the slab rests on a pier disk based in the Limmat. From there the slab splits into two splayed “branches”, each running to the side of the Haus zum Schwert or Sword House. Between these two main girders, a T-beam stretches parallel to the flow direction as a “filling”.

more

The use of the bridge corresponds to this construction concept: The lateral strips are mainly used for circulation, while the filling can be used for the market and similar occasions. The new bridge surface is smaller than the existing one, while the squares and their connections can be perceived more clearly.

The surface of the bridge is made of jointless melted asphalt with a polished finish. Along with the railing, the bridge bracket head is a distinctive element in the perception of the bridge. That’s why it is made of concrete to which bright white marble is added as an aggregate. The concrete surface is scabbled. This assures a good interaction with the surrounding buildings in terms of colour and texture and imbues the bridge with a certain nobility. The railing is held and rhythmized by conical cast-iron posts. In front of it are stakets made of duplexed rectangular steel profiles with a strikingly inclined horizontal element. At the apex of the bridge, the conical post is replaced by an oversized post element that marks the high point. At 1.1 m, the upper edge of the parapet with its deep, extruded aluminium profile provides a comfortable support for the elbows to allow you to enjoy the panorama. The urban function is emphasized by the lighting, which consists of two longitudinal, illuminated edge strips and three high-mast lights centring the square.

Location: Zurich

COMPETITION: 2018

Client: City of Zurich, acting: Tiefbauamt

 

MEILI, PETER & PARTNER ARCHITEKTEN:

Markus Peter, Patrick Rinderknecht, Alice Hucker

Leonie Amsler, Christoph Erni, Blend Kader, Andreas Strassel

CIVIL ENGINEER: Conzett Bronzini Partner AG, Chur

hydraulic engineering: Staubli, Kurath & Partner AG, Zürich

light design: matí AG Lichtgestaltung, Adliswil

Rendering: Besa Zajmi, Zürich

GROUND FLOOR PLAN

south view

Section

Section

railing section

railing exterior view