Klanghaus Toggenburg

The Toggenburg Klanghaus is a music lab; a workshop in which natural-tone musicians from the field of folk music merge their experience on an international basis into a kind of musical fusion project on an experimental basis. The design is based on two decisive elements: on parabolic walls, which collect the noises of the landscape constituent for a lot of folk music for open-air music and amplify the music in the landscape, and from resonance chambers inside. The gates with these chambers may be opened and the chambers closed, so that the room has a highly varied, adjustable acoustic topography explorable by music. The geometry of the rooms, which are characterized by parabolic walls on the inside, too, prevents the prioritizing of a specific pitch by identical resonances by way of the curves and inclined positions. 

more

These “irregular” geometries presented the attractive spatial task of setting up a central room and linked, add-on side wings without resorting to symmetry or parallelism: is there a central room without point symmetry?

The house is an integral wooden construction. Our work focuses on keeping an eye on the consequences for the sound at each step of the structural work and maintain the ringing of the building body to the end. Therefore, the house is not a concert hall but a workshop in which to develop music. In addition to tonal aspects, the relationship with the magnificent landscape has been given the highest priority because this reference to the landscape plays a constituent role in many types of folk music, including Swiss folk music.

LOCATION: Schwendisee

Competition: 2010

PROJECT: since 2010

CLIENT: Baudepartement Hochbauamt St. Gallen

 

MEILI & PETER ARCHITEKTEN AG "Studio"

 

IN COOPERATION WITH: Staufer & Hasler Architekten, Frauenfeld

LANDSCAPE ARCHITECTURE: Vogt Landschaftsarchitekten, Zurich

MEILI, PETER ARCHITEKTEN

SINCE THE START OF THE PROJECT:

Elke Eichmann, Sarah Eickhoff, Matthias Rühl, Daniel Tobler

SKETCHES FROM THE THEMATIC COMPETITION

Groundfloor

Second floor

ISFAHAN CONCERT HALL; ACOUSTIC RADAR, DOVER GB