THE CORPORATE HEADQUARTERS AND CUSTOMER CENTRE OF MAX FELCHLIN AG, IBACH

The location of Max Felchlin AG is, first of all, a production site for high-quality chocolate and, thus, quite directly shapes the architecture of the new corporate headquarters and the Customer Centre. The lower floors housing the reception, factory shop and offices follow the spatial order of the already existing as well as the projected plants, while the more representative spaces reserved for training purposes and gastronomy for both employees and customers are housed almost above the rooftops.

In fact, it is the roof structure where we are mobilizing the entire range of local carpentry shaping the pyramid-type tiled slabs of the rooms reserved for training courses and the restaurant into an imposing roof structure, which elegantly and simply but ingeniously embeds the projecting parts into the beam structure. The shadows cast by the fine horizontal lines and the sinusoidal wave-form silhouette provide the whole with a Japanese touch; a poetry, in which austerity and lightness are mutually dependent.

LOCATION: Ibach, Kanton Schwyz

COMPETITION: 2014

PROJECT: since 2015

CLIENT: Max Felchlin AG

 

MEILI, PETER & Partner ARCHITEKTEN AG

 

CURRENT TEAM: Markus Peter, Patrick Rinderknecht, Alice Hucker

Roman Pfister, Lukas Eschmann; 

GENERAL PROJECT LEADER:
Dany Waldner AG, Zurich

CONSTRUCTION MANAGEMENT:
HSSP GmbH, Zurich

LANDSCAPE ARCHITECTURE: 
Müller Illien Landschaftsarchitekten GmbH, Zurich

 

more

structure timber work/Fireprotection/building physics: 
Pirmin Jung Ingenieure AG, Rain

Collaboration structure Timber work:
Création Holz GmbH, Herisau

structure solid Building/Building Pit:
bpp Ingenieure AG, Schwyz

Building Technology:
3-Plan Haustechnik AG, Winterthur

Light Planning:
Mati AG, Adliswil

panel-Beater:
Lees AG, Altikon

MEILI, PETER & PARTNER ARCHITEKTEN

SINCE THE START OF THE PROJECT:

Benjamin Melly, Tobias Gagliardi,  Adrien Muller, Tobia Rapelli, Jean Hartmann, Andreas Winzeler, Gergő Vátyi, Malte Didrigkeit

Schwarzplan

Situation

Site Plan

GROUND PLAN basement

ground plan entrance hall

GROUND PLAN FIRST FLOOR Offices

GROUND PLAN Second FLOOR OFFICES

GROUND PLAN THIRD FLOOR technical center

GROUND PLAN FOURTH FLOOR Condirama

rafter roof

isometric view roof structure

rooftop

Sketch Roof covering option 2

Sketch roof covering option 1

Sketch Roof

LONGITUDINAL SECTION

CROSS SECTION

North FAÇADE

East FAÇADE

South FAÇADE

west FAÇADE

Passage FAÇADE

facade section staircase

facade section roof structure and entrance hall

employees' room

employees' room

Classroom

East terrace

gallery

THIRD FLOOR corridor Offices

staircase

SECOND FLOOR coffee kitchen

Stada Structure

study structure

study roof structure

Study roof structure

facade

study facade

Entrance view competition entry

Working Space Competition Entry

Wallfahrtskirche, Zelena Hora

Luther Festspielhaus, Hannover

Temple with Garden, Japan